UTTO ja STOU – erilaiset yleisöljyt

Työkoneiden ja traktoreiden yhteydessä puhutaan usein STOU- ja UTTO-tyyppisistä öljyistä. Molempia öljytyyppejä kutsutaan myös yleis- tai monikäyttööljyiksi.

UTTO on lyhenne sanoista Universal Tractor Transmission Oil. Nimensä mukaisesti nämä öljyt on suunniteltu traktoreiden voimansiirron yleisöljyksi. Traktoreissa on tyypillistä, että sama öljy kiertää vaihteistoissa, vetopyörästöissä sekä hydrauliikassa. Lisäksi näissä öljyissä on märkien jarrujen vaatima lisäaineistus, joka mahdollistaa jarrujen tasaisen ja sujuvan toiminnan. Teboilin valikoimassa Wetol-sarjan tuotteet ovat UTTO-tyyppisiä öljyjä.

STOU puolestaan on lyhenne sanoista Super Tractor Oil Universal. Merkittävimpänä käytännön erona on, että nämä öljyt sopivat myös moottoriöljyksi, sillä ne sisältävät myös moottoriöljyltä vaadittavia puhtaanapito-ominaisuuksia. STOU-öljyssä käytettävät voimansiirtoöljyn lisäaineet eivät kuitenkaan ole yhteensopivia uudempien moottoreiden pakokaasun jälkikäsittelyjärjestelmien kanssa. Tämän vuoksi uudemmissa moottoreissa on usein käytettävä varsinaista moottoriöljyä, jossa yhteensopivuus jälkikäsittelylaitteiden kanssa on otettu huomioon. STOU-tyyppiset öljyt sopivat edelleen usein monen uudemman traktorin voimansiirtoöljyksi.

Teboil Monitra-öljyt ovat laadukkaita STOU-tyyppisiä öljyjä. Myös Monitrat sopivat märkäjarrullisille traktoreille käytettäväksi. Sekä Monitra, että Wetol-sarjan tuotteet sisältävät tehokkaan kulumiselta suojaavan lisäaineistuksen.

Öljyjen SAE-viskositeetteja vertailtaessa on otettava huomioon, että UTTO-tyyppisten öljyjen kohdalla käytetään usein vaihteistoöljyjen viskositeettiluokitusjärjestelmää ja STOU-tyyppisten öljyjen kohdalla moottoriöljyjen luokitusjärjestelmää. Esimerkiksi Wetol W (SAE 80W) on juoksevampaa kuin Monitra Super 10W-40.

Tuote Moottoriöljyjen
SAE-viskositeettiluokka
Voimansiirtoöljyjen
SAE-viskositeettiluokka
UTTO
Teboil Wetol Syntrac 5W-20 75W-80
Teboil Wetol W 5W-30 80W
Teboil Wetol 15W-30 80
STOU
Teboil Monitra Super 10W-40 80W-90