Rasvattuna talveen

Vaikka olemmekin saaneet nauttia tavanomaista lämpimämmästä syyssäästä, talvi lähestyy siitä huolimatta vääjäämättä. Ennen talven tuloa on syytä varmistaa, että autojen ja koneiden rasvavoitelu toimii luotettavasti myös pakkasilla. Teboilin valikoimasta löytyy useita rasvoja, jotka sopivat erinomaisesti myös kylmiin olosuhteisiin.

Varmista virtaavuus keskusvoitelussa

Erityisesti keskusvoitelujärjestelmissä on otettava huomioon talvella rasvan pumpattavuus ja sen voitelukohteeseen saattaminen. Pumpattavuuteen vaikuttavat keskeisesti sekä rasvan kovuus että käytetyn perusöljyn tyyppi ja paksuus. Rasvan kovuutta mitataan standardoidulla NLGI-asteikoilla.

Yleisimmät kovuusluokat ovat:
• NLGI 00 = puolijuokseva (suositellaan talvikäyttöön)
• NLGI 0 = erittäin pehmeä (suositellaan myös talvikäyttöön)
• NLGI 2 = normaali (suositellaan pääsääntöisesti kesäkäyttöön)

Järjestelmät ovat keskenään erilaisia ja linjastojen pituudet vaihtelevat. Yleensä talviaikaan on syytä käyttää pehmeäpää rasvaa kuin kesällä. Talvikäyttöön sopivan rasvan käyttöön kannattaa siirtyä hyvissä ajoin ennen pakkasia, sillä rasvan vaihtuminen koko putkiston matkalla voi kestää useita päiviä. Käyttötuntien lisäksi rasvan vaihtumisnopeus riippuu voiteluaineen annostelumäärästä sekä voiteluputkiston pituudesta ja halkaisijasta. Eräät keskusvoitelujärjestelmät toimivat luotettavasti pakkasillakin NLGI 2 -luokan rasvalla.

Erityisen hyvin keskusvoitelujärjestelmiin talvikäyttöön sopiva tuotteita ovat:

• Teboil Universal CLS
NLGI 00 -kovuusluokan puolijuokseva rasva, jossa on suhteellisen ohut perusöljy. Rasva on valmistettu litiumkompleksisaentimella, jonka ansiosta rasvalla on hyvät ominaisuudet myös lämpimissä käyttöoloissa ja raskaissa tärinän alaisissa kohteissa. Valitse tämä rasva silloin kun pumpattavuusominaisuudet kylmässä ovat tärkeitä.

• Teboil Solid 0
NLGI 0 -kovuusluokan rasva, joka on valmistettu kalsiumsaentimella ja paksusta perusöljystä. Tämä rasva sopii parhaiten niveltappien voiteluun, joissa liikenopeudet ovat hitaita ja kuormitukset kovia. Solid-sarjan tuotteet tarttuvat hyvin voitelukohteisiin ja kestävät erinomaisesti vesihuuhtoumaa. Ne erottuvat muista rasvoista hyvin punaisen värinsä vuoksi.

• Teboil MultiPurpose EP 0
NLGI 0 -kovuusluokan rasva, joka on valmistettu litiumsaentimella. Sopii hyvin moniin eri voitelukohteisiin.
Kaikissa edellä mainituissa rasvoissa on mukana EP-lisäaineistus, joka parantaa rasvan suojausominaisuuksia korkeassa kuormituksessa.

Prässi lämpimään

Kylmällä säällä on syytä varmistua siitä, että tuore rasva saavuttaa kaikki voitelukohteet. Käsivoitelussa voidaan talviaikaan käyttää NLGI 2 -luokan rasvoja, jos rasvat voidaan säilyttää lämpimässä tilassa ennen rasvausta. Olisi tietysti suotuisaa, jos rasvaushuolto voidaan tehdä lämpimässä hallissa. Jos rasvan saaminen voitelukohteeseen vaikuttaa ongelmalliselta, rasvauspainetta ei kannata nostaa tolkuttomasti, sillä se voi johtaa esimerkiksi tiivistevaurioihin. Synteettisestä perusöljystä litimkompleksisaentimella valmistettu Syntec Grease sopii käytettäväksi erinomaisesti silloin kun tarvitaan hyvät kylmä- ja kuumavoitelevuusominaisuudet.

Lisää teknistä tietoa rasvoista löydät täältä.

Teboilin voiteluaineneuvonta auttaa tarvittaessa oikean rasvan valinnassa. Tavoitat asiantuntijamme puhelimitse arkisin klo 8–16 numerosta 020 470 0916. Voit ottaa yhteyttä myös yhteydenottolomakkeella.