Miksi raskaalle ja kevyelle kalustolle on eri öljyt?

Raskaan kaluston huoltoja tehtäessä hankitaan öljy usein tynnyripakkauksissa. Usein käyttäjät tahtoisivat käyttää samaa, suurempia määriä käytössä olevaa raskaan kaluston moottoriöljyä myös henkilö- ja pakettiautoissa, koska ”tätä meillä on tässä valmiina muutenkin”. On kuitenkin hyvä muistaa, että kevyen- ja raskaan kaluston moottorit eroavat toisistaan monin tavoin ja siksi öljyiltäkin vaaditaan erilaisia ominaisuuspainotuksia. Sen vuoksi onkin tarkoituksenmukaista käyttää henkilöautoon eri öljyä kuin raskaaseen kalustoon.

Erilaiset käyttöolosuhteet

Yksi keskeisimmistä eroista kevyen ja raskaan kaluston moottoriöljyjen välillä ovat valmistuksessa käytettävät lisäaineet. Raskaille moottoreille suunnitelluissa öljyissä käytetään lisäaineistusta, jonka ominaisuuksissa on painotettu puhtaanapitokykyä.
Tämä on tarpeen, koska raskaassa moottorissa palaa öljyvaihtovälillä moninkertainen määrä polttoainetta verrattuna henkilöautokalustoon.

Käytännössä raskaan kaluston öljyssä käytetty tuhdimpi lisäaineistus tarkoittaa sitä, että öljyjen SAPS-pitoisuudet ovat korkeampia, vaikka verrattaisiin niin sanottuja Low SAPS -öljyjä. Esimerkiksi kevyen kaluston ACEA C4 -luokka sallii sulfaattituhkan (SA, sulphated ash) määräksi vain 0,5 % kun raskaan kaluston ACEA E6 -luokassa vastaava raja-arvo 1 %.
Raskaan kaluston pakokaasujen jälkikäsittelyjärjestelmä on mitoitettu siten, että se kestää hieman suurempia tuhkakuormituksia. Usein raskaassa kalustossa hiukkassuodattimen vaihto on osa suunniteltua huoltoa.

Kuorma-auto käy pitkiä jaksoja

Henkilöautoille kertyy suhteellisen paljon kylmäkäynnistyksiä ajokilometreihin nähden ja autoilla ajetaan usein lyhyitä matkoja. Pienemmissä moottoreissa öljypumput ja kanavistot ovat tyypillisesti pienempiä, jonka vuoksi öljyn pumpattavuus korostuu. Siksi henkilöautoissa käytetäänkin normaalisti talvella 0W ja 5W -luokkien öljyjä.

Raskaan kaluston moottoreita käytetään yleensä pitkä jaksoja kerrallaan ja kylmäkäynnistyksiä kertyy lukumääräisesti hyvin vähän ajokilometreihin nähden. Myös öljypumput ovat tehokkaampia ja kanavistot suurempia. Raskaissa ajoneuvoissa käytetäänkin usein 10W-40 ja 15W-40 -luokkien öljyjä myös talvikäytössä. Polttoainetaloudessa saatavien etujen vuoksi tosin raskaan kaluston öljyssäkin ollaan siirtymässä kohti 5W-30-öljyjä. Teboilin valikoimasta löytyvä Teboil Super XLD EEV 5W-30 onkin erinomainen valinta lähes minkä tahansa raskaan kaluston moottorivalmistajan nykyaikaiseen moottoriin.

Pätkittäinen ajo aiheuttaa erityisesti talviolosuhteissa riskin niin sanotun kylmäliman syntymiselle. Siksi suomalaisiin oloihin tarkoitettujen kevyen kaluston öljyjen lisäaineistus on suunniteltava ehkäisemään kylmäliman muodostumista. Henkilöauton öljyihin kohdistuu toisaalta myös korkeita lämpötiloja. Henkilöautomoottoreissa on erittäin korkeita litratehoja, jonka vuoksi männänrengasalueella on korkea lämpökuormitus. Kevyessä kalustossa moottorin pyörintänopeudet ovat korkeampia ja siksi männän liikenopeus sylinteriseinämään nähden on suurempi. Tämä omalta osaltaan tekee voitelutilanteesta vaativan.

Entä pakettiautot ja kevyet kuorma-autot?

Pakettiautot, pikkubussit ja kevyet kuorma-autot ovat teknisesti – ja usein myös käyttötapansa suhteen henkilö- ja kuorma-autojen välimaastossa. Useimmiten autovalmistajat suosittelevat kevyisiin hyötyajoneuvoihin samoja öljyjä kuin henkilöautoihin.Teboilin valikoimasta löytyy erinomaisen hyvin kevyisiin hyötyajoneuvoihin sopiva Teboil Diamond Diesel 5W-40. Tämä öljy pohjautuu henkilöautoöljyissä käytettävään teknologiaan, mutta puhtaana pitäviä ominaisuuksia on parannettu erityisesti dieselmoottoreita ajatellen. Uudempiin Volkswageneihin ja moniin ranskalaisiin pakettiautoihin sopivin moottoriöljy on Teboil Diamond Carat III 5W-30.

Mikä on oikea öljy?

Teboilin voiteluainevalitsemesta löydät useimpien kuorma- ja linja-autojen sekä työkoneiden voiteluainesuositukset koneiden merkki- ja mallitietojen perusteella. Henkilö- ja pakettiautojen kohdalla haun voi tehdä myös rekisteritunnuksella. Tarvittaessa voit kääntyä voiteluaineneuvontamme puoleen, joka palvelee arkisin klo 8–16 numerossa 020 470 0916. Voit ottaa yhteyttä Teboilin asiantuntijoihin myös yhteydenottolomakkeella.